Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Aktuelnosti

Preko 40 lokalnih samouprava i 100 organizacija civilnog društva upoznato sa јavnim pozivima za socijalno inovativne projekte

  • Beograd, 12. jul 2018.

Tokom osam info sesija održanih u poslednjoj nedelji juna i prvoj nedelji jula 2018. godine 208 predstavnika i predstavnica 42 lokalne samouprave i 110 organizacija civilnog društva upoznalo se sa uslovima dva javna poziva za socijalno inovativne projekte koje je raspisao program Swiss PRO.

Mogućnost za dobijanje podrške vredne od 10.000 do 14.000 evra koja će biti pružena za 25 organizacija civilnog društva (OCD) i tehničke pomoći za unapređenje lokalnih regulativa za finansiranje projekata od javnog interesa koju će dobiti do 10 lokalnih samouprava (LSU) privukle su veliku pažnju i interesovanje institucija i organizacija koje pružaju podršku ranjivim grupama.

Na info sesijama održanim u Šapcu, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Smederevu, Zaječaru, Vranju i Nišu učesnici i učesnice dobili su detaljne informacije i obrazloženja u vezi sa pozivima koje kroz program Swiss PRO finansira Vlada Švajcarske, pri čemu je posebno interesovanje bilo usmereno na kriterijume za odabir predloga projekata. Dok je civilni sektor iskazao pozitivno mišljenje o tematskim oblastima za podršku ranjivim grupama i potvrdio potrebu za sprovođenjem inovativnih ideja koje će pomoći ranjivim grupama, opštine i gradovi iskazali su visok stepen zainteresovanosti za tehničku podršku za unapređenje sopstvenih kapaciteta i takođe pozdravile kompletnu inicijativu.

Kako su javni pozivi privukli veliki broj udruženja koja se bave različitim ciljnim grupama (osobama sa invaliditetom, romskom populacijom, ranjivim ženama i mladima, itd.), do 3. avgusta 2018, što je rok za prijavu, očekuju se brojni, raznovrsni i kvalitetni predlozi projekata u pogledu novih ideja po meri zajednice.