Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Преко 40 локалних самоуправа и 100 организација цивилног друштва упознато са јавним позивима за социјално иновативне пројекте

  • Београд, 12. јул 2018.

Током осам инфо сесија одржаних у последњој недељи јуна и првој недељи јула 2018. године 208 представника и представница 42 локалне самоуправе и 110 организација цивилног друштва упознало се са условима два јавна позива за социјално иновативне пројекте које је расписао програм Swiss PRO.

Могућност за добијање подршке вредне од 10.000 до 14.000 евра која ће бити пружена за 25 организација цивилног друштва (ОЦД) и техничке помоћи за унапређење локалних регулатива за финансирање пројеката од јавног интереса коју ће добити до 10 локалних самоуправа (ЛСУ) привукле су велику пажњу и интересовање институција и организација које пружају подршку рањивим групама.

На инфо сесијама одржаним у Шапцу, Ужицу, Крагујевцу, Краљеву, Смедереву, Зајечару, Врању и Нишу учесници и учеснице добили су детаљне информације и образложења у вези са позивима које кроз програм Swiss PRO финансира Влада Швајцарске, при чему је посебно интересовање било усмерено на критеријуме за одабир предлога пројеката. Док је цивилни сектор исказао позитивно мишљење о тематским областима за подршку рањивим групама и потврдио потребу за спровођењем иновативних идеја које ће помоћи рањивим групама, општине и градови исказали су висок степен заинтересованости за техничку подршку за унапређење сопствених капацитета и такође поздравиле комплетну иницијативу.

Како су јавни позиви привукли велики број удружења која се баве различитим циљним групама (особама са инвалидитетом, ромском популацијом, рањивим женама и младима, итд.), до 3. августа 2018, што је рок за пријаву, очекују се бројни, разноврсни и квалитетни предлози пројеката у погледу нових идеја по мери заједнице.