Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Aktuelnosti

Visoka delegacija Švajcarske posetila korisnika Swiss PRO podrške u Novom Pazaru

  • Novi Pazar, 6. novembar 2018.

Visoka delegacija Švajcarske posetila je zajedno sa predstavnicima programa Swiss PRO organizaciju „Merhamet Sandžak“ u Novom Pazaru kao jednu od 26 organizacija civilnog društva kojima je odobrena podrška za sprovođenje socijalno inovativnih projekata. Tokom posete delegacija se upoznala sa prirodom projekta “Ranjive grupe ka stručnosti”, kao i opštim prilikama i ključnim izazovima ranjivih grupa, a zatim razgovarala o mogućim pravcima daljeg razvoja i unapređenja položaja ugroženog stanovništva.

Sastanak je počeo uvodnim rečima članova i članica švajcarske delegacije sačinjene od zamenice direktora Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i šefice Odeljenja za saradnju sa istočnom Evropom, Rut Huber, šefice Odseka za saradnju sa Zapadnim Balkanom Žoržet Bruše, ambasadora Švajcarske u Srbiji Filipa Guea, direktorke Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju (SCO) u Srbiji Ursule Lojbli i šefice sektora za upravljanje Saše Miler. Izrazivši zahvalnost zbog toplog prijema, predstavnici Švajcarske izrazili su i zadovoljstvo zbog uspešne saradnje sa Srbijom, ali i mogućnosti da se pomogne njenim lokalnim sredinama, a posebno njenom ranjivom stanovništvu. Naglasivši posvećenost dobrom upravljanju i socijalnoj uključenosti, predstavnici Švajcarske Konfederacije pokazali su interesovanje za podršku zapošljavanju ugroženog stanovništva, naročito mladih.

Nakon što su gostima poželeli dobrodošlicu, predstavnici organizacije „Merhamet Sandžak“ – Ismet Suljović, predsednik, Albina Ujkanović, koordinatorka projekata iz EU programa i Ajša Bahović Latifović, menadžerka projekta “Ranjive grupe ka stručnosti”– predstavili su dugoročnu saradnju sa Švajcarskom ove humanitarne organizacije koja polako prerasta lokalne okvire i počinje da se okreće razvojnim projektima.

Govoreći o projektu koji će sprovoditi do maja 2019, a kojim su predviđene obuke na radnom mestu za predstavnike teško zapošljivih kategorija stanovništva kod pet poslodavaca iz različitih privrednih sektora (tekstilnog, administrativnog, štamparskog, itd.) svi prisutni su se složili da ovaj vid podrške vodi ka ekonomskom osnaživanju i stvaranju šansi za unapređenje kvaliteta života. U Merhametu kažu da su poziv za prijavu kojim će biti odabrano 20 korisnika već otvorili, a prema rečima projektne menadžerke „obuke i mentorstva su za Novi Pazar otvorili neki novi prozor“.

Projekat koji sprovodi Merhamet Sandžak jedan je od 26 projekata podržanih kroz poziv “Nove ideje po meri zajednice” sa ukupno 350.000 evra. Menadžerka programa podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti „Swiss PRO“ Ana Nedeljković Belja i savetnik za dobro upravljanje Dragan Mladenović govorili su o prirodi i svrsi ovog poziva, ali i tehničke podrške koju dobijaju gradovi i opštine.

„Združena inicijativa podržanih organizacija civilnog društva, ali i 16 lokalnih samouprava koje će dobiti tehničku podršku da razviju ili unaprede neophodne procese, procedure i propise o finansiranju lokalnih projekata koje sprovodi civilni sektor a zatim ih realizuju u partnerstvu sa njim, trebalo bi da doprinesu istinskoj primeni principa dobrog upravljanja“, kažu predstavnici programa.

Sastanak održan sa organizacijom „Merhamet Sandžak“ deo je dvodnevnog programa poseta delegacije Švajcarske Konfederacije projektima, inicijativama i lokalnim samoupravama koje su dugoročni korisnici švajcarske pomoći i razvojni partneri u Srbiji.