Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Висока делегација Швајцарске посетила корисника Swiss PRO подршке у Новом Пазару

  • Нови Пазар, 6. новембар 2018.

Висока делегација Швајцарске посетила је заједно са представницима програма Swiss PRO организацију „Мерхамет Санџак“ у Новом Пазару као једну од 26 организација цивилног друштва којима је одобрена подршка за спровођење социјално иновативних пројеката. Током посете делегација се упознала са природом пројекта “Рањиве групе ка стручности”, као и општим приликама и кључним изазовима рањивих група, а затим разговарала о могућим правцима даљег развоја и унапређења положаја угроженог становништва.

Састанак је почео уводним речима чланова и чланица швајцарске делегације сачињене од заменице директора Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) и шефице Одељења за сарадњу са источном Европом, Рут Хубер, шефице Одсека за сарадњу са Западним Балканом Жоржет Бруше, амбасадора Швајцарске у Србији Филипа Гуеа, директорке Швајцарске канцеларије за развој и сарадњу (СЦО) у Србији Урсуле Лојбли и шефице сектора за управљање Саше Милер. Изразивши захвалност због топлог пријема, представници Швајцарске изразили су и задовољство због успешне сарадње са Србијом, али и могућности да се помогне њеним локалним срединама, а посебно њеном рањивом становништву. Нагласивши посвећеност добром управљању и социјалној укључености, представници Швајцарске Конфедерације показали су интересовање за подршку запошљавању угроженог становништва, нарочито младих.

Након што су гостима пожелели добродошлицу, представници организације „Мерхамет Санџак“ – Исмет Суљовић, председник, Албина Ујкановић, координаторка пројеката из ЕУ програма и Ајша Баховић Латифовић, менаџерка пројекта “Рањиве групе ка стручности”– представили су дугорочну сарадњу са Швајцарском ове хуманитарне организације која полако прераста локалне оквире и почиње да се окреће развојним пројектима.

Говорећи о пројекту који ће спроводити до маја 2019, а којим су предвиђене обуке на радном месту за представнике тешко запошљивих категорија становништва код пет послодаваца из различитих привредних сектора (текстилног, административног, штампарског, итд.) сви присутни су се сложили да овај вид подршке води ка економском оснаживању и стварању шанси за унапређење квалитета живота. У Мерхамету кажу да су позив за пријаву којим ће бити одабрано 20 корисника већ отворили, а према речима пројектне менаџерке „обуке и менторства су за Нови Пазар отворили неки нови прозор“.

Пројекат који спроводи Мерхамет Санџак један је од 26 пројеката подржаних кроз позив “Нове идеје по мери заједнице” са укупно 350.000 евра. Менаџерка програма подршке Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености „Swiss PRO“ Ана Недељковић Беља и саветник за добро управљање Драган Младеновић говорили су о природи и сврси овог позива, али и техничке подршке коју добијају градови и општине.

„Здружена иницијатива подржаних организација цивилног друштва, али и 16 локалних самоуправа које ће добити техничку подршку да развију или унапреде неопходне процесе, процедуре и прописе о финансирању локалних пројеката које спроводи цивилни сектор а затим их реализују у партнерству са њим, требало би да допринесу истинској примени принципа доброг управљања“, кажу представници програма.

Састанак одржан са организацијом „Мерхамет Санџак“ део је дводневног програма посета делегације Швајцарске Конфедерације пројектима, иницијативама и локалним самоуправама које су дугорочни корисници швајцарске помоћи и развојни партнери у Србији.