Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Uspešne priče

Savetodavna služba poboljšava pristup pravima građanima i građankama iz ranjivih društvenih grupa

  • Krupanj, 30. jun 2021.

Uz podršku Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO, ukupno 13 lokalnih samouprava je uspostavilo Savetodavne službe za građane i građanke, među kojima je i Opština Krupanj.

Kroz Savetodavnu službu Opština Krupanj otvorila je svoja vrata i za građane koje nije obuhvatio Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

"Naš problem dugo je bio stambeni, u trošnoj kući smo živeli. Nisam znala odakle treba početi, dok se nismo obratili zaposlenima u opštini. Najdragocenije mi je zato što su svi velikog srca. Tu su svi za nas, da nam pomognu", ističe Verica Jevtić iz Krupnja, koja želi da podeli iskustvo sa svima koji pripadaju ranjivim društvenim grupama.

Ovo je projekat koji je usmeren na unapređenje socijalne uključenosti građana kroz efikasnije ostvarivanje prava i efikasniji rad lokalne samouprave, a ostvarena je i odlična saradnja sa drugim lokalnim institucijama, naročito Centrom za socijalni rad, naglašava Jelena Teodorović, koordinatorka projekta Savetodavne službe u opštini Krupanj. 

"Ukupno 338 od 522 građana koji su koristili usluge Savetodavne službe je ostvarilo svoja prava, odnosno za ono za šta su pisani podnesci ili molbe, žalbe, zahtevi, oni su ta prava i ostvarili", navodi Jelena Teodorović.

Savetodavna služba u opštini Krupanj radi puno radno vreme, dok je tokom trajanja projekta dva dana u nedelji pružala savetodavnu podršku na terenu u jednoj od 24 lokalne mesne kancelarije. Nakon završetka projekta, pravnica je zadržana u radnom odnosu u opštinskoj upravi.

Pogledajte video o iskustvima ostalih učesnika projekta na ovom linku.