Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Aktuelnosti

Paketi podrške za 15 gradova i opština

  • Beograd, 11. decembar 2019.

Unapređenje građanskog učešća i transparentnosti, kao i unapređenje antikorupcijskih politika na lokalnom nivou oblasti su u kojima je 15 lokalnih samouprava potpisalo Memorandum o saradnji sa programom Swiss PRO, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbija, a sprovodi UNOPS u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Memorandum o saradnji se odnosi na podršku kroz implementaciju paketa podrške u 15 gradova i opština u okviru projekta “Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou”, koji sprovodi SKGO u okviru programa Swiss PRO.

Kako je kazala v.d. direktora Švajcarske kancelarije za saradnju u Beogradu Priska Depnering, lokalne samouprave će, između ostalog, imati mogućnost da unaprede transparentnost u radu kroz učešće građana u kreiranju budžeta lokalne samouprave i kroz rodno budžetiranje.

„Govorimo o metodologiji koja se odnosi na transparentnost u radu, na borbu protiv korupcije i učešće građana u svemu tome. Razne su vrste pomoći, od tehničke, preko savetodavne, do unapređenja veština i socijalne inkluzije. Hvala svim lokalnim samoupravama koje učestvuju u ovome, i što su bile zainteresovane da se bave ovim važnim reformama“, navela je ona.

Novi Pazar, Sombor, Arilje, Vlasotince, Vrnjačka Banja, Кnjaževc, Кovin, Topola, Tutin i Priboj su dobili podršku za unapređenje građanskog učešća i transparentnosti.
Užice, Kosjerić, Lapovo, Merošina i Požega su dobili podršku za unapređenje antikorupcijskih politika.

Više informacija o javnim pozivima za dodele paketa podrške možete naći na sajtu SKGO.