Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Aktuelnosti

Unapređenje znanja i kapaciteta članica lokalnih žesnkih odborničkih mreža

  • Vrnjačka Banja, 4. mart 2022.

Program Swiss PRO uz podršku Vlade Švajcarske organizovao je dva dvodnevna treninga za odbornice i predstavnice ženskih odborničkih mreža iz 23 lokalne samouprave na temu unapređenja rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou. Treninzi su održani 10-11. februara i 3-4. marta 2022. godine u Vrnjačkoj Banji.

Tokom treninga učesnice su saznale više o pojmovima rodne ravnopravnosti, kao što su pol, rod, urodnjavanje, jednake šanse, rodne uloge, rodni identiteti i podelile iskustva iz svog rada, ali i diskutovale o tome kako pristupiti procesima integrisanja rodne perspektive i urodnjavanja politika.

Učesnice treninga su stekle dodatna znanja o međunarodnim i nacionalnim okvirima za rodnu ravnopravnost, kao i praćenju primene politika rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou. Posebno zanimljiva bila je diskusija o ulozi odbornica u procesu donošenja odluka, kao i  njihovoj saradnji kao načinu za ostvarivanje strateških planova na lokalnom nivou.

Bojana Ilić iz ženske odborničke mreže Grada Zaječara je kao najzanimljiviji aspekt treninga istakla interaktivnost, kako sa predavačima tako i sa članicama drugih odborničkih mreža.

„Treningom sam oduševljena, znanja koja smo stekli su zaista primenjiva jer ćemo znati kako se organizovati i na koja pitanja u našoj lokalnoj zajednici obratiti pažnju kada budemo zakazivali sastanke odborničke mreže. Iskreno se nadam da ćemo sva stečena znanja i primenjivati jer predstavljaju veliki pomak u radu naše, ali i svih mreža odbornica”, navela je predstavnica Zaječara.

Treningu su prisustvovale predstavnice Babušnice, Bele Palanke, Bogatića, Ćićevca, Ćuprije, Dimitrovgrada, Golubca, Ivanjice, Knića, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Medveđe, Pirota, Raške, Smederevske Palanke, Sokobanje, Surdulice, Topole, Tutina, Velikog Gradišta, Vrnjačke Banje i Zaječara.

Treninzi su organizovani u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).