Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Aktuelnosti

Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou i ženske odborničke mreže

  • Beograd, 26. april 2021.

U okviru tehničke podrške lokalnim samoupravama za formiranje i jačanje kapaciteta mehanizama za rodnu ravnopravnost i ženskih odborničkih mreža koju u saradnji sa programom Swiss PRO pruža Centar za socijalnu politiku tokom aprila 2021. godine održani su vebinari za predstavnice i predstavnike 30 lokalnih samouprava.

Prvi vebinar na temu “Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou i ženske odborničke mreže” održan je 9. aprila i doprineo je unapređenju znanja i kapaciteta zaposlenih u lokalnim samoupravama za procese kreiranja i praćenja lokalnih politika u oblasti rodne ravnopravnosti. Vebinar je bio posvećen i povećanju razumevanja procesa uvođenja rodne perspektive u lokalne politike i značaj zagovaranja za politike rodne ravnopravnosti, kao i boljem razumevanju značaja rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou za razvoj lokalnih zajednica. Učesnice i učesnici obuke imali su priliku da se upoznaju i sa osnovnim alatima i pristupima za uvođenje rodne perspektive, kao i ulogom ženskih odborničkih mreža u unapređenju rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou. 

U okviru drugog vebinara koji je održan 23. aprila na temu „Formiranje i delovanje ženskih odborničkih mreža” predstavnice i predstavnici lokalnih samouprava imali su priliku da se upoznaju sa koracima u formiranju ženskih odborničkih mreža, kao i ciljevima i ishodima rada ovih mehanizama. Dinamična diskusija i razmena iskustava i stavova učesnika i učesnica je posebno doprinela kvalitetu vebinara tokom predstavljanja javnog zagovaranja i participacije sa aspekta komunikacije sa građanima i građankama, kao i sprovođenja promotivnih i skupštinskih aktivnosti. 

Vebinarima je prisustvovalo ukupno 73 učesnika i učesnice, od čega su tri četvrtine činile odbornice. Tehničku podršku programa Swiss PRO za unapređenje rodne ravnopravnosti dobijaju lokalne samouprave: Arilje, Babušnica, Bela Palanka, Bogatić, Bor, Čajetina, Crna Trava, Ćuprija, Dimitrovgrad, Golubac, Kladovo, Knić, Ljubovija, Loznica, Majdanpek, Mionica, Nova Varoš, Pirot, Priboj, Prijepolje, Rača, Raška, Sjenica, Smederevska Palanka, Sokobanja, Surdulica, Topola, Tutin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vrnjačka Banja i Zaječar.

Obuka se sprovodi u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“ koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).