Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Uspešne priče

Proširenje usluge pomoć u kući u Lebanu – još više solidarnosti sa najstarijima

  • Lebane, 24. septembar 2021.

Uz podršku Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO, Opština Lebane u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad Lebane sprovodi projekat „Odgovor lokalne zajednice na kovid 19“, koji je usmeren ka uspostavljanju i proširenju održivih i kvalitetnih usluga socijalne zaštite koje u uslovima pandemije omogućavaju kvalitetniji život u zajednici najstarijim sugrađanima koji su bez adekvatne porodične podrške, uz obezbeđenje novih radnih mesta na poslovima socijalne zaštite.

Branko Pejović ima 82 godine i živi sam u Lebanu. Ima dva sina koja žive van Lebana. Udovac. Njagovi sinovi se trude da ga obiđu kad god im to prilike dozvoljavaju.

Кao starija osoba koja živi u samačkom domaćinstvu, Branko je od strane Centra za socijalni rad prepoznat kao osoba kojoj je potrebna podrška i on je od ove godine postao korisnik usluge pomoć u kući. Brigu o Branku vodi gerontodomaćica Gorica Đorđević, koja živi u istom mestu i koja ga obilazi dva puta nedeljno, po dva sata, u skladu sa potrebama.

„Кad dođe Gorica, kao da mi je došao rod rođeni. Za sve je ima, naročito oko svih mojih lekova. Donese mi namirnice, počisti i spremi da jedem. Obožavam s njom da popijem kafu i da se lepo ispričamo, jer da nema nje ne bih imao s kim reč da razmenim“, javno iskazuje svoje zadovoljstvo Deka Branko.

Gorica je jedna od troje negovatelja koji su u okviru projekta prošli licenciranu obuku i u ovom trenutku vode brigu o 33 korisnika i korisnice, najstarijih sugrađana, koji žive kako u samom Lebanu, tako i ruralnim područjima opštine. Jedan broj naselja na teritoriji opštine Lebane nema apoteku ni ambulantu, pa je, imajući u vidu da se većina korisnika usluge pomoć u kući teško kreće, kupovina lekova često nedostižna bez pomoći drugih. Zbog udaljenosti prodavnica od njihovih domova, problem predstavlja i nabavka osnovnih namirnica.

„Zadovoljni smo kako se projekat odvija i na osnovu terenskog rada i saradnje sa programom Swiss PRO. Obezbedili smo pružanje usluge svim prioritetnim korisnicima koji su bili na listi čekanja. Za ovu uslugu, kao i druge usluge, mesta za unapređenje sistema socijalne zaštite uvek ima, te se nadamo nastavku plodonosne saradnje sa programom Swiss PRO“, objašnjava direktor Centra za socijalni rad Lebane Dragan Cvetković. 

Opština Lebane je jedna od 22 lokalne samouprave koje Vlada Švajcarske kroz program Swiss PRO podržava u sprovođenju projekata za razvoj i pružanje usluga socijalne zaštite namenjenih ublažavanju uticaja krize uzrokovane pandemijom kovid 19 virusa.

Više o projektima dostupno je u Pregledu rezultata javnog poziva.

Projekat „Odgovor lokalne zajednice na kovid 19“ realizuje se u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Кancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SКGO).