Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Aktuelnosti

Predstavljeno osam novih e-Usluga u Novom Pazaru

  • Novi Pazar, 22. oktobar 2021.

Građani i građanke Novog Pazara od 22. oktobra 2021. godine mogu da koriste osam novih elektronskih usluga koje je gradska uprava razvila uz podršku Vlade Švajcarske kroz programa Swiss PRO i u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Program Swiss PRO organizovao je u Novom Pazaru prvi u nizu događaja u okviru kampanje „Da kliknemo zajedno“. Na glavnom gradskom šetalištu kod Sebilja, građanima su predstavljene prednosti upotrebe elektronskih usluga na lokalnom nivou, a približeno im je i kako mogu pristupiti portalu eUprava, obaviti registraciju i pokrenuti neku od eUsluga.

Više od 260 građana i građanki Novog Pazara je na današnjem događaju imalo priliku da se direktno upozna sa svim pogodnostima koje pružaju elektronske usluge, ali i da sami procene koliko su informisani o eUslugama koje su im dostupne.

„Ovom prilikom bih se zahvalio Vladi Švajcarske i programu Swiss PRO što su uvrstili i grad Novi Pazar da učestvuje u ovom projektu i što su danas ovde da približe našim sugrađanima razvijene eUsluge kroz kampanju „Da kliknemo zajedno“. Veoma je značajno približavanje pre svega usluga koje grad Novi Pazar ima. Kroz dopunjavanje elektronske uprave u našem gradu, štedimo vreme i novac na jedan lak način. Građani naše lokalne zajednice mogu da dođu do informacija o osam novih usluga i da se jednostavno približimo i budemo što dostupniji našim sugrađanima kroz elektronsku upravu“, izjavio je Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Putem portala eUprava, stanovnici Novog Pazara od sada mogu da podnesu zahtev za naknadu zarade za porodiljsko odsustvo ili izdavanje informacije o lokaciji, prijave komunalni problem i podnesu predstavke komunalnoj, saobraćajnoj i inspekciji za zaštitu životne sredine. Podnošenje primedbe na nacrt planskog dokumenta ili odluku o izradi planskog dokumenta u toku javnog uvida su takođe neke od novih eUsluga koje su dostupne stanovnicima Novog Pazara.

„Razvojem eUprave poboljšava se efikasnost rada lokalne uprave i omogućava građanima i građankama da brzo i lako, bez čekanja u redovima i dodatnih troškova pristupe javnim uslugama koje su u nadležnosti lokalne samouprave i ostvare određena prava. Novi Pazar je jedna od 35 lokalnih samouprava koje su uz tehničku i finansijsku podršku Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO uspostavile nove eUsluge koje su dostupne svim građanima“, istakla je Maida Jusufović, službenica za dobro upravljanje i rodnu ravnopravnost programa Swiss PRO.

Kampanja „Da kliknemo zajedno“ realizuje se u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).