Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Uspešne priče

Ekonomsko osnaživanje Roma i Romkinja

  • Leskovac, 28. mart 2022.

Poboljšanje socijalno ekonomskog položaja romske zajednice, posebno žena, glavni je cilj kome je doprineo projekat koji je organizacija „Romska obnova, saradnja i alternativa - ROSA“ sprovela uz podršku Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO.

Projektom je podržan odgovor na posledice kovida 19 u podstandardnim romskim naseljima. Kroz radionice za unapređenje kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje osnaženo je više od 100 mladih romske nacionalnosti, dok je 10 najboljih polaznika do 30 godina starosti dobilo opremu za otpočinjanje sopstvenog biznisa.

Jedna od njih je i osamnaestogodišnja Nikolina Asanović iz Leskovca čiji dugogodišnji san da postane frizerka se uz jaku volju i podršku polako ostvaruje. Sa zanatom u rukama moći će da zarađuje i da se osamostali.

"Planiram možda i do leta da otvorim svoj salon, pa da počnem i sama da zarađujem i da jednostavno nastavljam sa svim ovim. Podržavaju me i roditelji i moja frizerka i svi ostali", navodi Nikolina Asanović iz Leskovca.

Sertifikate o novim znanjima i veštinama dobile su polaznice obuke za ženske frizere, negovateljice, krojičice, šminkerke, dok je jedan polaznik dobio sertifikat da je obučen za upravljanje viljuškarem.

"S obzirom da se teško dolazi do posla, ovo svima nama znači, da možemo u daljoj potrazi da nađemo bolji posao. Podrška za obuku za viljuškaristo stvarno mi mnogo znači, zato što smatram da mogu da nađem taj posao, koji je dobro plaćen, i eto od toga i da živim", ističe Dragan Demirović iz Leskovca.

U romskim naseljima u Leskovcu održano je i deset radionica koje su se bavile karijernim vođenjem i zapošljavanjem odnosno samozapošljavanjem uključujući i edukaciju o tome kako napisati biografske podatke i tražiti posao. Polako se menja svest o ženama Romkinjama, kao i njihov položaj u porodici i zajednici, smatra Laura Saitović iz organizacije ROSA.

"Da ne žive od socijalne pomoći već od svog rada, to je cilj. Da se ne osećaju nesigurno, nego da osiguraju same sebe i da budu snažne žene Romkinje i da jednostavno rade. Nema više onoga začaranog kruga da samo sede u kući, budu tu zatvorene, da čuvaju decu, da spremaju, da kuvaju, već sad je nešto drugačije", ističe Saitović.

ROSA nastavalja i nakon ovog projekta da sprovodi nove radionice i obuke za uslužne delatnosti i zanate kako bi bili obuhvaćeni i Romi koji žive u okolnim mestima, jer u Leskovcu živi skoro 8.000 Roma, a na tržištu rada ih je preko 2.0000, od čega 90 odsto bez kvalifikacija.

Više informacija o svim projektima podržanim u cilju odgovora na posledice kovida 19 u podstandardnim romskim naseljima možete pronaći u pregledu rezultata podrške.