Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Влада Швајцарске подржава јачање родне равноправности на локалном нивоу

  • Београд, 10. септембар 2020.

Програм Swiss PRO објавио је јавни позив под слоганом „Да равноправност постане стварност“ који има за циљ институционално јачање локалних механизама за родну равноправност. Влада Швајцарске ће кроз овај позив са 100.000 евра подржати до 30 локалних самоуправа у оснаживању механизама који доприносе промоцији и заговарању родне равноправности у локалним заједницама.

Јавни позив је отворен до 12. октобра 2020. године, а право учешћа имају 96 градова и општина из региона Шумадије, западне, јужне и источне Србије. 

Локалне самоуправе ће бити подржане са до 3.300 евра по пројекту који за циљ има повећање учешц́а жена у процесу доношења одлука, унапређење положаја жена у локалној заједници у области борбе против родно заснованог насиља, здравља жена, економског оснаживања, положаја жена на селу, као и припадница рањивих група. Активности могу бити усмерене и на унапређење компетенција локалних механизама, као и промоцију Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу.

Програм посебно охрабрује успостављање међуопштинске и међуинституционалне сарадње, а додатно ће бити вредновани и пројекати идентификовани у локалним акционим плановима за родну равноправност.

Додатне информације о јавном позиву и документација за пријављивање доступни су на посебној интернет страници програма Swiss PRO.

Kако би детаљно информисаo представнике локалних самоуправа и механизама за родну равноправност о јавном позиву, начину пријављивања, критеријумима за избор пројеката и дозвољеним трошковима, програм Swiss PRO ће организовати информативне сесије путем интернета према следећем распореду:

  • четвртак, 17. септембар, са почетком у 12 часова.
  • уторак, 22. септембар, са почетком у 10 часова.
  • четвртак, 24. септембар, са почетком у 14 часова.

Заинтересовани учесници могу да се пријаве за присуство информативним сесијама попуњавањем електронског формулара до уторка 15. септембра до 16 часова.

Јавни позив се спроводи у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“ који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општна (СKГО).


Документација