Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Увек отворени за вас!

  • Србија, 16. мај 2022.

Влада Швајцарске је кроз програм Swiss PRO подржала 42 локалне самоуправе у унапређењу приступа грађана и грађанки отвореним подацима.

Отворени подаци су јавно доступне информације у специфичним отвореним електронским форматима и њихова сврха је даља употреба. Значајан су извор информација за све грађане, јавну управу, корпорације, мала и средња предузећа, научно-истраживачке и образовне институције, организације цивилног друштва, медије и све друге заинтересоване стране. Отворени подаци доприносе транспарентности јавне управе, утичу на развој иновативних производа и услуга за грађане и привреду, обезбеђују алате за алтернативно доношење одлука у области менаџмента, планирања и науке. 

Уз подршку програма Swiss PRO локалним самоуправама, унапређен је локални институционални оквир за отварање података и одређивање приоритетних области за отварање података, изграђени су капацитети запослених и успостављен механизам за ажурирање и управљање отвореним подацима. Такође, учињени су доступним бројни скупови података.

Kако би се грађани и грађанке што боље упознали са доступним електронским услугама, као и предностима употребе отворених података, програм Swiss PRO је организовао кампању под слоганом „Да кликнемо заједно!“.

Један од главних циљева кампање је и повећање употребе отворених података, а како би што више људи било информисано креиран је видео о отвореним подацима локалних самоуправа, као и кратко видео упутство како приступити отвореним подацима локалних самоуправа. Овај видео садржај је емитован на локалним ТВ станицама, заједно са верзијама на језицима мањина, а оглашавани су и на друштвеним мрежама.

Посетите интернет страницу data.gov.rs и без креирања посебног корисничког налога истражите скупове података који Вас занимају или примере употребе, јер су отворени подаци јавно добро доступно свима.

Проверите који отворени подаци подржаних локалних самоуправа су доступни:

Алексинац

Link

Аранђеловац

Link

Ариље

Link

Бор

Link

Бујановац

Link

Ваљево

Link

Велика Плана

Link

Велико Градиште

Link

Врњачка Бања

Link

Голубац

Link

Горњи Милановац

Link

Деспотовац

Link

Kњажевац

Link

Kрагујевац

Link

Kрупањ

Link

Kрушевац

Link

Kуршумлија

Link

Лајковац

Link

Лебане

Link

Лесковац

Link

Лозница

Link

Лучани

Link

Мали Зворник

Link

Медвеђа

Link

Мионица

Link

Неготин

Link

Ниш

Link

Нова Варош

Link

Нови Пазар

Link

Параћин

Link

Петровац на Млави   

Link

Пожаревац

Link

Прибој

Link

Прокупље

Link

Ражањ

Link

Рашка

Link

Сјеница

Link

Сурдулица

Link

Топола

Link

Трстеник

Link

Ужице

Link

Шабац

Link

 

Kампања „Да кликнемо заједно“ реализује се у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом  спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СKГО).