Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Употреба друштвених мрежа за унапређење учешћа јавности у раду локалне самоуправе

  • Београд, 28. јануар 2022.

Програм Swiss PRO уз подршку Владе Швајцарске одржао је тренинг на тему употребе друштвених мрежа за веће укључивање грађана и грађанки у рад локалне самоуправе. Након тренинга одржаног 27-28. јануара у Београду биће пружена и менторска подршка особама задуженим за управљање званичним налозима локалних самоуправа на друштвеним мрежама.

Током дводневног тренинга представљени су примери добре праксе у креирању садржаја који уз корисне информације садрже и позив за акцију, а практичне вежбе су уклучивале и упознавање са доступним алатима који могу бити коришћени за даље унапређење интерактивности комуникације са грађанима активним на друштвеним мрежама.

Наташа Стевановић из Града Kрагујевца истиче да је ово први тренинг за друштвене мреже који је имала прилику да похађа током 15 година рада у одељењу за комуникације.

„Тренинг за друштвене мреже је нешто што је свима нама у локалној самоуправи неопходно, зато што је то у овом тренутку најбољи канал комуникације према грађанима. Сви ми имамо налоге на друштвеним мрежама, али чини ми се да код запослених у локалним самоуправама није довољно развијена свест о значају друштвених мрежа. Нарочито зато што је комуникација на мрежама интерактивна, можемо да чујемо жеље односно потребе грађана и на основу тога да закључимо какав корак треба да предузмемо”, истиче Стевановић.

Да је обука за друштвене мреже веома важна јер овај канал комуникације преузима примат над традиционалним медијима сматра и Саша Kокаљ из Општине Ћуприја.

„Садржај који смо видели на радионици је интересантан, углавном имамо исте проблеме, а занимљиво је да грађани исто реагују. Потребна је већа укљученост грађана, надам се да ћемо то и остварити примењујући знања стечена на овом тренинигу. Постоји много простора да грађани буду више укључени, а то је проблем у свим општинама”, сматра Kокаљ.

Поред предавања о важности употребе алата за мерење и анализу видљивости дигиталних канала и важности дигиталног маркетинга, размене искустава са различитим типовима и форма садржаја који локалне самоуправе деле на друштвеним мрежама и отворене дискусије изазовима двосмерне комуникације са грађанима, део тренинга био је посвећен креирању конкретних објава у вези са промоцијом еУслуга локалних самоуправа доступних на званичном порталу еУправе.

„Добили смо и више од очекиваног, обука нам је дала практична знања која могу одмах да применим у свом раду. Општина је пре свега сервис грађана, све активности су усмерене на потребе грађана и решавање њихових проблема, али дешава се да грађани због недовољне информисаности не користе своја права. Зато су нам друштвене мреже веома важне јер су најбржи и најлакши начин да информације које пласирамо дођу до већег броја грађана којих се тичу услуге које пружамо или одлуке које доносимо”, наводи Данијела Јелићанин из Општине Врњачка Бања.

Тренингу су присуствовале представнице и представници Ћуприје, Kрагујевца, Малог Зворника, Новог Пазара, Власотинца и Врњачке Бање. Са учесницима је договорена активност за наредна три месеца током којих ће им бити пружена менторска подршка за практичну примену стеченог знања и додатне могућности за едукацију и рад на повећању квалитета учешћа јавности у раду локалне самоуправе кроз употребу друштвених мрежа. 

Тренинг је организован у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СKГО).