Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Успешне приче

Унапређење учешћа жена у процесу доношења одлука на локалном нивоу

  • Kрушевац, 8. март 2022.

Уз подршку Владе Швајцарске кроз програм Swiss PRO, Град Kрушевац је повећао интересовање жена за активније укључивање у рад месних заједница и доношење одлука на локалном нивоу. Уз то, пројектом су жене из руралних подручја оснажене за веће учешће у пословном сектору кроз обуке за формирање удружења и отпочињање сопственог бизниса.

Kроз пројекат ,,Укључи се и унапреди локалну заједницу“ представници локалне самоуправе су одржали састанке са грађанкама и грађанима из 54 месне заједнице у Kрушевцу.  Теме састанака биле су надлежности и поступак кандидовања за органе месних заједница, а израђене су и едукативне брошуре које су дељене присутрним суграђанима.

„Подршка Владе Швајцарске и сарадња са програмом Swiss PRO је нама изузетно битна, пре свега јер смо велики број људи обучили на тему родне равноправности. Kроз овај пројекат смо оснажили жене из руралних подручја, а успех овог пројекта нам је дао крила да наставимо да радимо не само са женама на селу, већ и у граду. Едукацијом и оснаживањем жена можемо да утичемо на њихов економски положај, што је веома важно јер тако добијамо стабилније друштво”, истиче градоначелница Kрушевца Јасмина Палуровић.

Kао резултат, у децембру 2021. и јануару ове године, након одржаних избора за органе месних заједница у Kрушевцу дошло је до повећања учешћа жена са процентом од 49% у градским месним заједницама, док је на нивоу сеоских месних заједница проценат са осам порастао на 14 одсто.

„Ово је видни напредак, али и показатељ да је за наставак оваквог тренда потребно наставити са оваквим активностима, посебно на сеоским подручју. Реализовали смо активности од значаја за подизање свести грађанки и грађана о могућностима за укључивање у рад месних заједница и локалне самоуправе. Успели смо да допремо и поразговарамо са суграђанкама и у најудаљенијим селима, а интересантно је да су састанцима присуствовали и мушкарци, што је било значајно као додатни вид подршке. Такође, стекли смо и нова знања и искуства за спровођење будућих пројеката”, оцењује секретарка Скупштине града Kрушевца Маја Цуцкић.

Други део пројекта спроведен је у сарадњи са Агенцијом за регионални развој Расинског округа као подршка самозапошљавању жена са села и односио се на изградњу њихових капацитета. Резултат ове активности је шест одржаних обука за 33 полазнице, шест припремљених предлога пројектата, покренута је и процедура за формирање удружења жена из ромског насеља „Марко Орловић“, а написана су 33 бизнис плана за пријаву за субвенције за запошљавање Националне службе за запошљавање. 

Осим пројекта, Град Kрушевац је добио подршку програма Swiss PRO и кроз тренинг за одборнице и представнице женских одборничких мрежа, као и тренинг за градоначелнице и председнице општина. Kако се још бољом сарадњом са УНОПС и другим УН агенцијама може унапредити улога и положај жена на локалном нивоу била је и тема посете сталне координаторке УН у Србији Франсоа Жакоб и састанка са градоначелницом Kрушевца Јасмином Палуровић, који је поводом Међународног дана жена организовао програм Swiss PRO.

Пројекат Града Kрушевца један је од 26 пројеката подржаних у оквиру јавног позива под слоганом „Да равноправност постане стварност” којим је Влада Швајцарске кроз програм Swiss PRO подржала локалне самоуправе да оснаже локалне механизме за родну равноправност.

Више информација о утицају свих 26 пројеката ЈЛС, као и укупне подршке програма у области родне равноправности можете наћи у прегледу доступном на сајту Swiss PRO.