Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Успешне приче

Подршка породицама у лечењу од рака

  • Kрушевац, 18. октобар 2019.

Више од 600 људи оболелих од малигних болести и око 1.500 чланова њихових породица добило је додатну здравствену подршку Саветовалишта НАРЦИС које је основала организација цивилног друштва Удружење здравствених радника националне асоцијације Расинског округа кроз социјално иновативни пројекат реализован у оквиру програма Swiss PRO који подржава Влада Швајцарске.

„Саветовалиште посећујем два пута недељно. Kада добијем осмех и лепу реч запослених, већ се осећам боље и имам више енергије за опоравак “, каже Зоран Ђорђевић, један од корисника услуга Саветовалишта НАРЦИС.

Удружење здравствених радника националне асоцијације Расинског округа је током последњих 12 месеци кроз здравствене услуге помогло више од 600 људи оболелих од малигних болести. Поред тога, Саветовалиште пружа додатну помоћ оболелим особама у виду савета обученог психолога, нутриционисте, социјалног радника и физиотерапеута, чије услуге нису обухваћене стандардним лечењем хемотерапијом у болници. Такође, пет особа је прошло обуку за пружање здравствене подршке. Партнери у споровђењу програма су Општа болница Kрушевац и Друштво за борбу против карцинома - подружница Kрушевац.

„Рак не погађа само оболелу особу, већ целу породицу, пријатеље и рођаке. Сви би желели да знају шта могу учинити да помогну вољеној особи након добијања дијагнозе. С тим у вези, Саветовалиште је подржало и око 1.500 чланова породице“, нагласио је др Зоран Гајић, шеф Одељења за онкологију болнице у Kрушевцу.

Одрживост пројекта је за сада обезбеђена издвајањем буџетских средстава од стране Града Kрушевца за наставак функционисања Саветовалишта НАРЦИС до 2020. године, док друге суседне локалне самоуправе тренутно разматрају најбољи начин за њихово учешће у финансирању.

„Имајући у виду чињеницу да овај тип саветовалишта постоји само у Београду и да имамо кориснике услуга из оближњих општина Александровац, Ћићевац, Варварин и Трстеник, слободно можемо рећи да смо овим пројектом омогућили унапређење здравствене услуге на регионалном нивоу “, казала је Сандра Гогић, председница Удружења здравствених радника националне асоцијације Расинског округа.

У оквиру програма Swiss PRO, подршка Владе Швајцарске у износу од 350.000 евра додељена је за 26 пројеката организација цивилног друштва, од којих је један „Нарцис“, у циљу спровођења „нових идеја по мери заједнице“, односно социјално иновативних пројеката осмишљених за рањиве групе.

Више информација о резултатима свих 26 подржаних пројеката ОЦД можете наћи у секцији Резултати програма.