Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Оснаживање градоначелница и председница општина

  • Аранђеловац, 24. фебруар 2022.

Програм Swiss PRO у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе организовао је тренинг за градоначелнице и председнице општина које су потписнице Повеље о женској солидарности. Родна равноправност и лидерство биле су главне теме тренинга који је одржан 24. и 25. фебруара 2022. године у Аранђеловцу.

Тренинг је била прилика да градоначелнице и председнице општина поделе искуства из свог рада и дискутују о томе како снага њих као лидерки да подрже промене у начину на који се родне политике доносе и примењују, доприноси социјалним иновацијама.

Учеснице тренинга су сазнале више о значају лидерки у остваривању родне равноправности, али и како да политике које се доносе у локалним заједницама више одговоре потребама жена и мушкараца.  На тренингу је било речи и о законском оквиру, али и изазовима и факторима успеха и интегрисање родних перспектива.

Посебно занимљива била је дискусија на тему новог лидерства и које су то одлике које су жене увеле у процес доношења одлука посебно током пандемије и начина комуникације са грађанима и грађанкама. Неке од тема које су учеснице препознале као релевантне за даље унапређење и оснаживање јесу управљање стресом и преузимање одговорности за донете одлуке. 

Оцене учесница изнете током евалуације тренинга биле су веома позитивне, што потврђују и утисци Иване Стојичић, председнице општине Бабушница.

„Тренинг је био веома интерактиван и користан, као и укупна сарадња са програмом Swiss PRO која је била на веома високом нивоу”, истакла је Стојичић.

Учеснице тренинга биле су представнице Бабушнице, Бруса, Ћићевца, Kовина, Kрушевца, Сремске Митровице, Трговишта, Трстеника, Ужица, Варварина и Градске општине Пантелеј, као и представнице Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Тренинг је организован у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СKГО).